Cīņa pret korupciju maksā krēslu Talsu novada domes priekšsēdētājam Edgaram Zelderim

Ceturtdien, 28. jūnijā, tikai 2 nedēļas pēc iepriekšējā gāšanas mēģinājuma, Talsu novada domes deputāti lēma par domes priekšsēdētāja Edgara Zeldera (Mēs – Talsiem un novadam) atbrīvošanu no amata. Par priekšsēdētāja “gāšanu” nobalsoja 12 deputāti – Dainis Karols (LZS), Almants Kalniņš (LZS), Edmunds Demiters (V), Normunds Tropiņš (V), Alfons Spēks (LZP), Tabita Kalniņa (LZP), Daiga Feldmane (LRA), Oļegs Solovjovs (TNA), Andis Astrātovs (TNA), Ģirts Kalnbirze (TNA), Gerda Zeberiņa (TNA) un Inga Gluzda (JKP). Pret balsoja 5 deputāti – Ilze Indriksone (VL-TB/LNNK), Gundars Sebris (VL-TB/LNNK), Edgars Zelderis (MTN), Ilva Norenberga (MTN), Lauris Pīlēģis (MTN). Sēdē bija sapulcējušies arī novada iedzīvotāji, kuri neslēpa savu sašutumu par E. Zeldera atbrīvošanu.

Tieši Zelderis 2017. gada 3. jūnija pašvaldību vēlēšanās bija vislielāko iedzīvotāju atbalstu ieguvušais kandidāts, turklāt pārstāvot jaunu politisko spēku – partiju “Mēs – Talsiem un novadam”. Talsu novads Edgara Zeldera vadībā bija uzsācis ceļu uz godīgu un atklātu pārvaldību, kas acīmredzot nebija pieņemams tiem politiskajiem spēkiem, kas kopš Latvijas neatkarības atgūšanas pieraduši ar pašvaldības līdzekļiem rīkoties kā ar savējiem.

“Šodien notikusī Zeldera atbrīvošana Talsu svētku aizsegā ir spļāviens sejā novada iedzīvotājiem. Izmisīgā vēlme par katru cenu gāzt līdzšinējo mēru tikai 2 nedēļas pēc iepriekšējā mē?inājuma apliecina, ka dažām lielajām partijām ir steiga paspēt realizēt savas intereses vairākos finansiāli apjomīgos projektos, kuros nepieļaut naudas izsaimniekošanu centās Zelderis”, pieļauj Ilva Norenberga, Sociālo un veselības jautājumu komitejas priekšsēdētājas vietniece, partijas “Mēs – Talsiem un novadam” deputāte.

E.Zelderis, uzsākot darbu domē, iestājās pret notiekošajām nelikumībām novadā un atklāja iepriekšējo “varas grožu” turētāju shēmas un nelietderīgo līdzekļu izmantošanu, tā kļūstot neērts ieinteresētajām personām. Par vienu no motīviem, kādēļ ticis gāzts E.Zelderis, var uzskatīt SIA “Talsu namsaimnieks” atklātās nelikumībās darbības, proti, nav atrodami nekādi pamatojoši dokumenti (ne līgumi, ne rēķini) naudas pārskaitījumiem vismaz 20 000 euro apmērā uz citiem uzņēmumiem. Tie bija izveidoti īsi pirms pārskaitījumu veikšanas un šobrīd ir likvidēti. Par minēto ir iesniegto dokumenti tiesībsargājošām iestādēm, jo ir aizdomas par naudas līdzekļu piesavināšanos un krāpniecību. Zīmīgi, ka šajā laikā pie varas domē bija tieši Talsu novada attīstībai, bet SIA “Talsu namsaimnieks” valdē bija cilvēki no Latvijas Zaļās partijas, kuras deputāti arī šodien balsoja par mēra gāšanu. Tiesībsargājošās iestādes ir iesniegti dokumenti par vēl vienu skandalozu lietu, ko iepriekšējā vadība centās slēpt, kā arī tiesā par zaudējumu nodarīšanu pašvaldībai daudzu tūkstošu eiro apmērā ir iesūdzēts bijušais izpilddirektors un partijas Talsu novada attīstībai valdes priekšsēdētājs Aldis Vilsons. Otrs motīvs noteikti ir konstatētie pārkāpumi un nepamatotais sadārdzinājums Bibliotēkas projektā

(https://skaties.lv/zinas/latvija/neka-personiga/juristu-un-uznemeju-grupa-radijusi-shemu-kas-lauj-pasiem-gatavot-pasvaldibu-iepirkumu-konkursus-un-tajos-uzvaret/), par kuru medijos ilgstošo tiek plaši runāts.

Zīmīgi, ka E.Zelderim pat piedāvāts “kukulis” par netraucēšanu, par ko ir informētas tiesībsargājošās iestādes. Zelderis uzskata, ka “Koruptīvo roku” interesēs ir Talsu novadā negodprātīgi izmantot vismaz 15 miljonus eiro dažādu projektu realizēšanas gaitā turpmākajos 3 gados, piemēram, Bibliotēkas, jaunā Talsu tirgus un Sabiles bērnudārzā būvniecībā un daudzos citos projektos.

Pēc sēdes Edgars Zelderis atzīst: “Jābrīnās, ka man tik ilgi izdevās noturēties amatā, jo esam jauna partija bez politiskās aizmugures un prasmes vērpt intrigas, atšķirībā no citām partijām. Mūsu vienīgais kapitāls ir spēja strādāt un vēlme izmainīt iesīkstējušo koruptīvo sistēmu savā dzimtajā novadā. Kļūstot par mēru, ticēju ka koalīcijas biedri vēlas to pašu, bet Latvijas Zemnieku savienības un Vienotības deputāti mani nodeva. Mēra 1.vietnieks D.Karols jau pirms gada koalīcijas izveidošanas sarunās izmisīgi gribēju kļūt par mēru, taču tas neizdevās un visu šo gadu viņš nav izdarījis gandrīz neko pašvaldības labā, tikai torpedējis darbu. Šis politiskais “cirks”, kas vilcies jau gandrīz gada garumā, tikai kaitē iedzīvotājiem, par ko man ir vislielākais sarūgtinājums”.

Turpmāk domē ievēlētie “Mēs – Talsiem un novadam” deputāti (E. Zelderis, Lauris Pīlēģis, Ilva Norenberga) darbosies Talsu novada domes opozīcijā. E. Zelderis uzsver, ka “es noteikti palikšu Talsos un sekošu līdzi katram D.Karola un pārējo nodevēju soļiem, lai darbs iedzīvotāju labā turpinātos, taču nevaram noliegt, ka būs sarežģītāk īstenot tos uzstādījumus, ar kuriem nācām klajā pirms pašvaldību vēlēšanām. Protams, ir pamatotas bažas, ka jaunais mērs nebūs tik aktīvs koruptīvu shēmu izskaušanai no pašvaldības dienas kārtības, līdz ar to būs tiešām grūti cīnīties, lai manis iesāktās reformas attiecībā uz labu pārvaldību un godīgu konkurenci iepirkumu procesos turpinātos tikpat veiksmīgi”.

Partija “Mēs – Talsiem un novadam”, ko E. Zelderis dibināja neilgi pirms startēšanas 2017. gada vēlēšanās, turpinās savu darbību. Partijas saziņas vadītāja Ieva Briede apliecina, ka notiks aktīva gatavošanās 2021. gada pašvaldību vēlēšanām, iesaistot vēl plašāku iedzīvotāju loku. 2017. gadā “Mēs – Talsiem un novadam” spēja mobilizēt iedzīvotājus, ievērojami paaugstinot vēlētāju aktivitāti, tādēļ partija arī turpmāk uzturēs enerģisku dialogu ar sabiedrību, lai formulētu iedzīvotāju intereses un vajadzības. “Mēs – Talsiem un novadam” netrūkst apņēmības un ideju, lai padarītu novada dzīvi labāku. Joprojām uzskatām, ka, pirmkārt, tas panākams optimizējot iedzīvotāju nodokļos nomaksātās naudas tēriņu.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment